top of page
Artiesten-lijst 2023.jpg

Artiesten - Liereliet 2023

zangerverteller knip.jpg

Bennie Huisman

Even voorstellen:


Mijn naam is Bennie Huisman.

 Ik woon in Heerenveen, in het grootouderlijk huis waarin ik in 1947 ben geboren.

Ik ben zanger en muzikant, schrijver en verteller. Als zanger zing ik veel liedjes van eigen hand, vaak geïnspireerd door ‘het water’. Over de schipperswereld, over het eigen zwerven op het water, over het zoete en over het zoute water van de voormalige Zuiderzee.

Maar ook liedjes van anderen, die mij raken en in mijn verhalen passen. Daarbij begeleid ik mijzelf op accordeon of piano.

Ik werk in het Fries, het Nederlands en het Duits en heb van eigen liedjes vaak meerdere versies. Dat geldt ook voor de reisverhalen, romans, biografieën en gedichten die ik schreef en schrijf.

Grietje Sprot - foto.jpg

Grietje Sprot - Viswijvenkoor

Op 15 oktober 1993 werd door een aantal enthousiaste Hindelooper vrouwen besloten het viswijvenkoor “Grietje Sprot” op te richten.


Over de naam van het koor hoefden de vrouwen niet lang na te denken: visleurster Grietje met de bijnaam Sprot had echt bestaan, over haar bestond een vertaald lied van Molly Malone's Cockles and Mussels, dit lied werd wat uitgebreid en aangepast en een optreden begint steevast met dit lied.


Er werd gekozen voor de werkkleding die rond 1920 werd gedragen in de Nederlandse vissersplaatsen aan de Noordzee, Waddenzee en toenmalige Zuiderzee.


De leden komen niet alleen uit Hindeloopen, maar zijn ook afkomstig uit de omliggende steden en dorpen. Elke donderdagavond wordt er geoefend in Hindeloopen.


Het brede Nederlandstalige en Friese repertoire bestaat uit liedjes over de zee en zeelui, vis en vissers, liefde vreugde en verdriet van vissersmeisjes en -vrouwen. Elk koorlid verbeeld een plaats, niet alleen in kleding, maar ook qua naam.  Plaatsen en namen als Jochine uit Paesens – Moddergat, Sijtje van Marken e.d. komen bij Grietje Sprot weer tot leven.

MMaatjes - Licht.jpg

MMaatjes met 'Zoet en Zilt'

Ina, Jan, Wilma, Michel, Lex en Mèna; zes Maatjes uit Noord-Holland die sinds anderhalf jaar regelmatig bijeen komen om Muziek te maken met elkaar. 

Samen zingen in een kring rond de hoge tafel in de huiskamer te Bovenkarspel. 


Zang is de hoofdmoot, liedjes uit de folk wereld, vaak meerstemmig.

De begeleiding bestaat uit gitaar, dwarsfluit en tenorfluit. 

Daarnaast allerlei bij-instrumenten om de juiste sfeer in elk lied te toveren.

En geen optredens maar geheel ter vermaak van deze Maatjes zelf.

Nou ja….een uitdaging moet er zijn, dus er zijn uitstapjes naar folk clubs en open podia.

En er is ook al een eerste CD.


Totdat er een vraag kwam voor optredens op de vrijdagavond tijdens het festival in Workum.

Tjaaaa, dat werd unaniem heel leuk gevonden!

Met oa liedjes van ‘’WaterWijs ‘’ , eigen werk , opnieuw vorm gegeven voor deze nieuwe groep.

Er is een Nederlandstalig repertoire opgezet met veelsoortige liedjes passend bij het gebeuren rond dit festival Liereliet!

Het enthousiasme spát er van af:  “Zoet en Zilt” van MMaatjes.

Möörkens Foto 2 - licht.jpg

De Möörkens

Het Trio 'De Möörkens' - Plattdüütsch voor 'De Regenwormen' - bestaat uit:

- Astrid Krause - zang 

ze is geboren in Bremerhaven en heeft werkelijk een maritieme achtergrond

- Jörg Krause - gitaar, bas en zang

hij is een origineel 'Quiddje' uit Berlijn

- Gunnar Wiegand - gitaar en zang

hij is een Hardcore Folk- en Shanty-zanger uit Düsseldorf,

die zich geen vakantie voor kan stellen zonder dat de zee in zicht is


In het Duits en in het Platt-Düütsch zingen De Möörkens hun Shanties, Zeemansliedjes en ook folksongs met maritieme thema's, zowel traditioneel als nieuwer geschreven liedjes.

In 2021 deden ze mee met het 'Liereliet-on-Line' festival maar stopten daarna als groep.

Nu komen ze weer bij elkaar voor een muzikale reünie en ook uit persoonlijke interesse voor Workum en Liereliet 2023. 

N&A Boulogne.jpg

Nanne & Ankie

Al sinds 1980 spelen Ankie en Nanne samen, aanvankelijk in groepen als Irolt, Kat yn 't Seil, Liereliet en Kajto en later vooral als duo. 
Vanaf dat moment ook houden zij zich bezig met de maritieme liedcultuur van Nederland - als onderzoekers en als zangers - en ze gelden dan ook als toonaangevende muzikanten op dit terrein. 
Veel traditionele liedjes van zeelui en vissers - in het Nederlands en in het Fries - hebben zij teruggevonden en opnieuw bekend gemaakt. Daarnaast hebben Nanne & Ankie - in de loop de jaren - een aantal muziektheater-programma's gemaakt met maritiem, historische thema's. 
Zingend in het Nederlands, Fries, Esperanto en soms in andere talen brachten ze ruim 40 albums uit op LP en CD. 
Regelmatig maken ze concert-toernees in landen als Frankrijk, Engeland, Spanje en Duitsland maar ook buiten Europa: in de afgelopen jaren maakten ze diverse toernees in Amerika en ook in Australië en Azië. 
Vanaf het begin in 1980, zijn ze betrokken geweest bij de organisatie en realisatie van Liereliet. Veel van hun ideeën zitten dan ook in het festival. In binnen- en buitenland, op grote en kleine podia, in concertzalen, kerken en kroegen, op boten, op straat en op festivals of waar dan ook maar: overal en altijd brengen Ankie en Nanne met humor een programma, toegesneden op de situatie. 
Nanne & Ankie begeleiden hun zang met instrumenten als gitaar, mandoline, concertina en schalmei.  
> www.nanne-ankie.nl

Onstuimig Schuim.jpg

Onstuimig Schuim

Alle emoties die de zee oproept verwerkt 'Onstuimig Schuim' in hun meeslepende liederen en muziek. De verhalen gaan over weemoed, werklust, ontberingen, angsten, dromen en verlangens en worden met veel overtuiging en enthousiasme vertolkt. 
Er valt voor het publiek veel mee te zingen, mee te lachen, maar ook ontroerd te raken.

Het werk van Onstuimig Schuim is niet tijdgebonden, het strekt zich uit van de Gouden Eeuw tot in het heden en wordt af en toe met veel spektakel neergezet.

Hun muziekstijl laat zich het beste omschrijven als een vleugje folk met traditionele en buitenlandse invloeden, werkliederen, ballades en meeslepende verhalen

Iedereen zingt en ze begeleiden zichzelf op fluiten, gitaren, saxofoon, cello, mondharmonica, accordeon, banjolele, cagon en kleppers. 

PhiliBert Trio - foto 1 - knip.jpg

PhiliBert Trio

Destijds - in 2006 - tijdens het Liereliet Festival in Workum kwamen Philippe Noirel en Philippe Rouxel bij elkaar om 'Philippe Duo' te vormen. Kort daarna - met de komst van Bertrand - werd het duo een trio. Sindsdien presenteert het trio zich regelmatig in Nederland, in Polen en in Frankrijk. 

Het is een trio, gebaseerd op vriendschap en de liefde voor Bretonse en Franse maritieme muziek. 


Philippe Noirel: de artiest met de fabelachtige stem is al meer dan 30 jaar zanger. 

Als lid van groepen als 'Boujaron' en 'Les Souillés de Fond de Cale' heeft hij concerten gegeven op festivals met maritieme muziek in Paimpol, in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Italië, Duitsland, België ... 


Philippe Rouxel: de man die met zijn virtuoos-lenige handen de knoppen van de accordeon bespeelt, heeft zich zijn hele leven lang al ondergedompeld in de wereld van dit instrument. 

Hij is één van de oprichters van de Bretonse dansgroep 'Fest-Noz Les Bouinous' en heeft talrijke toernees gemaakt. 

Het precieze en gepassioneerde spel van hem draagt bij tot de subtiliteiten van hun muziek, in dienst van de perfectie van de machtige stem van zijn vriend. 


Bertrand Lautredou: gitarist met een subtiele aanslag - zijn bijdrage aan het trio is van harmonische en ritmische aard. Net als Philippe Rouxel, is Bertrand één van de oprichters van de Bretonse dansgroep 'Fest-Noz Les Bouinous'. 

Met gevoel voor het traditionele maritieme repertoire, zowel als voor het Bretonse en Franse lied, heeft hij vele muzikale formaties begeleid.  


Laat je meenemen door het 'PhiliBert Trio' die - met werk-liedjes, een enkele klaagzang en liedjes-van-vooruit - je waardering zal doen ontwaken voor de rijkdom van het repertoire van de Franse zeelieden. 

PERSFOTO Piipegaeltsje Sjongers.jpg

Piipegaeltsje Sjongers

De  Piipegaeltsje Sjongers bestaan sinds 1994 en vieren volgend jaar hun 30 jarig jubileum, ze zijn geregeld op stap om hun shanty’s en zeemansliederen ten gehore te brengen o.a op festivals, dorpsfeesten, jubilea, Sails,  in verzorgingtehuizen en bij watersportactiviteiten.

Het repertoire bestaat voornamelijk uit Shanty’s, zoals ze aan boord werden gezongen, daarnaast Ierse, Friese en Nederlands liederen over het water en het zeemansleven en folksongs.

Naast de uitnodigingen om op te treden in eigen omgeving en wijde omstreken, trekken ze door heel Nederland. Uitnodigingen voor optredens in het buitenland  kwamen o.a. uit Duitsland, Denemarken en Ierland.

Vooral Ierland was heel bijzonder, naast de optredens in diverse locale Ierse pubs was er in het programma  ruimte voor een kijkje op de Cliff of Moher, de kustroute, workshops enz.

Het 10 jarig bestaan van het koor werd gevierd met het opvoeren van de revue “ Rip van Winkel”, waarin niet alleen gezongen, maar ook geacteerd werd door de zangers van het koor met een aantal gastrollen van de partners en kinderen.

In Drachten werden van 2000-tot op heden Internationale shantyfestivals georganiseerd mede door de Piipegaeltsje Sjongers  met de 2 andere shanty koren van Smallingerland, die zich verenigd hebben in de Stichting Shantyfestival Smallingerland.

Het koor de Piipegaeltsje Sjongers bestaat uit ongeveer 18 zangers en ze worden begeleidt door een  drietal  trekharmonicamuzikanten. Er zijn inmiddels 3 Cd’s uitgebracht.  

Ze repeteren elke woensdagavond en genieten van het zingen en de nazit.


Boekingen en info: Joke van der Zwaag

Tel: 06-55864180  

Plunder Persfoto 2021 'Geef je Eten'.jpg

Plunder

Grijp je vrienden bij de kraag en stap aan boord bij Plunder! Verwacht vurige Pirate Folk met een boodschap én een dosis humor. Deze partyband uit het Noorden maakt Nederlandstalige liedjes met rake teksten over zwarte schapen, beschonken avonturen en demonen in je hoofd. Met invloeden uit Ierse folk, balkan, ska en klezmer, zet het vijftal een energiek en opzwepend eigen geluid neer. Plunder laat geen kans voorbijgaan om samen met het publiek een feestje te bouwen. Elke plek die dit bijeengeraapte zootje schorem aandoet, wordt gegarandeerd geplunderd! 

De vijfkoppige band Plunder ontstaat in de wachtrij voor het festival Welcome to the Village, wanneer een stel muzikanten van de Academie voor Popcultuur besluit samen te werken. Hiermee gaat een wens van frontman Lennart in vervulling; een band starten die met folk instrumenten, muziek van verschillende culturen combineert. Plunders muziek met invloeden van folk, ska, Iers en Balkan, gecombineerd met Nederlandse teksten, is het best samen te vatten als Pirate Partyfolk. Naast de drums, de bas en gitaren voor de stevige dansbare basis, zorgen de fluit en accordeon voor de vurige folksound.


Driekwart jaar na het ontstaan treden de muzikanten voor het eerst als Plunder naar buiten, voor een groot publiek op het Fries Straatfestival. Een hele reeks aan mooie feestjes volgt. Zo spelen ze de jaren daarop op festivals als Paaspop, Elfia en Castlefest en staan ze in Melkweg Amsterdam  als voorprogramma van de Rumjacks. Maar ook bruiloften, straatfestivals en andere uiteenlopende evenementen worden met veel plezier door de band afgegaan.

Plunder komt voorbij op NPO2 en Omrop Fryslân in een documentaire over de folkband Irolt. En in de zomer van 2018 tourt de band samen met Pyrolysis een week lang met Theaterschip de Bald'r door Friesland, waaruit later het collectief Varend Volk bestaat, waar ook leden van The Royal Spuds zich bij aansluiten.

Na een EP uitgebracht te hebben in 2019, verscheen hun eerste full-length album 'Vrijhaven' op 2 juli 2021.

Sea Feaver

'Sea Feaver' is een nieuwe Folk-/Shanty-groep, bestaande uit: Tonny Holsbergen, Hans Weehuizen en Jan Huitinga. 
Alle drie zijn ze al in diverse andere groepen actief geweest: Hans o.a. in 'Dutch Courage' en 'Enkhuizen 3', Jan o.a. bij 'Drijfhout' en Tonny speelt in diverse muziekgroepen met haar uitgebreide instrumentarium, o.a. bij 'Resonanse'. 
De instrumenten die 'Sea Feaver' gebruikt tijdens hun optredens zijn o.a. gitaar, viool, concertina, nickleharpa, draailier, 1-rij trekzak en bones/kleppers. 
De combinatie van de diverse instrumenten en zang, staat garant voor een heel eigen stijl maritieme liedjes en deunen.

Sea Feaver - foto 1 - Knip 3 - licht.jpg
bottom of page