Open Podium

Sinds 2012 wordt het Open Podium georganiseerd in de Groene Loods. Zondag ’s middags vanaf 15.00 uur wordt hier een podium geboden voor aankomend talent op shanty gebied.  Sinds enkele jaren is de presentatie in handen van Enkhuizen 3.

Toen in 1980 de voorloper van het  Liereliet festival begon, werd die georganiseerd in De Groene Loods. Dit was ook de eerste kennismaking met Johnny Collins en Jim Mageean. Een groep Friese muzikanten/zangers brachten samen met de Engelse gasten shanties in het Engels, Nederlands en Fries ten gehore. Er werd toen een pet of ander hoofddeksel door gegeven en wie het hoofddeksel in handen had mocht een lied zingen. Meestal waren het mensen die al vaker op de bühne hadden gestaan, maar toch werd er zo nu en dan ook nieuw talent ontdekt.  Vanuit het Liereliet gebeuren in Workum ontstonden er steeds meer zangers en groepjes die shanties gingen zingen. Tegenwoordig kun je bijna in elke stad of dorp een groep vinden die shanties gebruiken in hun repertoire. Een ware explosie van shantiekoren volgde.

Liereliet richt zich het liefst op zangers en groepjes zangers die in eigen taal de werkliederen zingen die tijdens de vaart werden gezongen als begeleiding bij de werkzaamheden.

Inmiddels is deze singaround ‘Liereliet’ genaamd, nog steeds een belangrijk onderdeel van het festival. Liereliet betekent ‘Lied bij de Lier’. Een lier is een hijswerktuig op een schip.
Ook het festival heeft z’n naam hier aan te danken.

Omdat Scheepstimmerwerf ‘De Hoop’ niet langer beschikbaar was voor Liereliet, moest het bestuur een andere locatie zoeken.
De Groene Loods, die de laatste jaren werd gebruikt, is door werkzaamheden in de loods niet beschikbaar. Omdat er een tent op de haven komt voor een evenement van de schippers kan Open Podium hier op de zondagmiddag gebruik van maken.
Het Open Podium wordt dus in deze tent op de haven gehouden. Het leek het bestuur een onmogelijke zaak om hier entree te heffen zodat u dit concert dit jaar gratis kunt bijwonen.