Reglement

"Reglement van de 'Vracht-Zeilklomp - wedstrijd Om 'De loden Kiel'

Wedstrijd, Organisatie, Jury en Prijzen
- Het betreft een wedstrijd voor 'Vracht'-Zeilklompen, waaraan iedereen kan deelnemen.
- De wedstrijd wordt georganiseerd door de festival-commissie van 'Liereliet Workum'.'
- De wedstrijd, onder toezicht van zowel een nautische als een artistieke jury, zal gaan om:
1. De snelst varende 'Vracht'-Zeilklomp en
2. De beste artistieke vracht.
Voor elk van beide onderdelen zal door de betreffende jury een winnende bemanning aangewezen worden aan wie, later die middag, tijdens het concert "Bij 't hijsen van 't Zeil zingen wij ons lied...." in de Doopsgezinde Kerk, de bijbehorende eretekens zullen worden uitgereikt. 

Daarnaast zal er een combinatie-klassement zijn. De winnende bemanning van dit combinatie-klassement krijgt 'De loden Kiel' . Dit alles gebeurt meteen na de wedstrijd tijdens een kinderconcert in de kerk.

Tijdens de wedstrijd zal het publiek in de gelegenheid worden gesteld, de publieksprijs toe te kennen aan de - in hun ogen - mooiste, gekste of origineelste zeilklomp.

 Datum en Plaats - De wedstrijd wordt gehouden op de zaterdagmiddag van het Liereliet weekend in Workum; de aanvangstijd van de zeilwedstrijd is 13.00 uur of nader te bepalen. 

- De vaarplek zal zijn: De Dolte achter de Doopsgezinde Kerk.
N.B. Afhankelijk van de wind kan door de commissie terplekke een andere lokatie worden gekozen. Dit zal duidelijk worden aangegeven met aanplakbiljetten bij de Doopsgezinde Kerk. Ook zal de nieuwe vaarplek, op de dag zelf, bekend zijn bij het contact-adres van het festival.

Deelname, aanmelding en inschrijving.
Iedere 'Vracht'-Zeilklomp heeft een bemanning van 2 personen. Eén van deze 2 personen staat voor de reder, de ander voor de schipper. 
- 'Vracht'-Zeilklompen en bemanning hoeven niet strict van te voren te worden aangemeld. Bij deelname van een grote groep, eventueel met meerdere schepen, is dit wel aan te bevelen. 
- Elke 'Vracht'-Zeilklomp dient van te voren, op de dag zelf, te worden ingeschreven. De inschrijving vindt plaats vanaf ± 12.00 uur, in of bij de Doopsgezinde Kerk, Noard 102 te Workum. Grote groepen, zoals bijvoorbeeld een schoolklas, kunnen meedoen met één of meerdere zeilklompen. Evenwel, elk klompschip wordt ingeschreven onder de naam van de 2 personen die haar doen varen. 
- Op het moment van inschrijving wordt de vracht ( een papier met de tekst) bevestigd in of aan de klomp, en moet een kopie van de tekst ingeleverd worden. - De inschrijving is gratis. 
- Na de inschrijving gaan alle deelnemers in optocht, al zingend achter de muziek aan naar de vaarplek.

De Vracht
- Elke 'Vracht'-Zeilklomp heeft als vracht een nieuw gemaakte liedtekst aan boord. Deze tekst moet een maritiem thema hebben en moet dus gaan over water, schepen, varen, vissen of andere waterwezens.
- De tekst mag gemaakt zijn op de melodie van een bekend zeemanslied  zoals bijv.: De Dronken Zeeman (Drunken Sailor), Kap'ren Varen, Garrenkwak, West Zuid West of een andere. 
- Uiteraard mag de tekst ook gemaakt worden op een eigen, nieuwe melodie. In het geval van een nieuwe melodie moet aan de jury wel duidelijk gemaakt kunnen worden hoe die melodie gaat, bijv. via notenbeeld of een opname op cassette, mini-disc of CD. De winnende tekst moet nl. diezelfde middag nog gezongen worden tijdens het concert. 
- De tekst hoeft niet perse door de bemanning zelf geschreven te zijn, maar dit kan ook door bijv. een schoolklas gedaan zijn.

Voor meer informatie bel 0515-540803 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.