Patrick Denain & Miguel Biar

Photo Denain BiardPatrick & Miguel komen beide uit Noord Normandië. Patrick is een traditionele zanger van de tweede generatie, die zijn eerste opname maakte in 1981. Ook zingt hij in de groep “Marée de Paradis”, een van de meest bekende maritieme groepen in Frankrijk. Tevens is hij leider van de groep Marée de Paradis, een van de meest bekende maritieme groepen in Frankrijk. Miguel behoort tot de zangers van een nieuwe traditionele generatie en heeft in korte tijd een goede reputatie opgebouwd. Samen treden ze op met shanties en maritieme liederen van zowel hoog- als laag Normandië. Dit zijn liederen van de New Foundland vissers van Fécamp en Granville, Shanties van de walvisjagers en klippers van Le Havre samen met liederen van de vissers van Dieppe en Low Normandië. Ze zingen op festivals, musea: Musée des Terre_Neuvas de Fécamp, Bordées de Cancale, Escale à Sète, De nacht van de muziek in Monde à Caen, Escale à Dunkerque, Calais... en in het buitenland : Workum, Enkhuizen en Terneuzen Maritime Festivals (NL), Chicago Maritime Festival (USA), Harwich Shanty Festival en Great Yarmouth Maritime Festival (UK), Rosses Point Maritime Festival en Shannonside Winter Festival. (Ier)

Janie Meneely

Janie MayOngeveer 25 jaar geleden begon Janie met het schrijven van liederen over de Chesapeake Bay, en daar is ze nooit meer mee gestopt. “ER is nog steeds zoveel over te zingen”, zegt ze. Janie presenteerd haar liedjes en verhalen over mensen die aan een baai wonen, plaatsen en tradities op podia over de hele wereld. “Ik ben opgegroeid aan de waterkant van Annapolis”, zegt Meneely. “Ik herinner me nog dat de City Dock vol zat met werkboten”. Tegenwoordig hebben de recreatieve watersporters de werkschepen, die krabben, vissen en oesters naar de markten rond de baai sleepten, vervangen. “Veel mensen komen hier nu om te genieten van alles wat de baai hun te bieden heeft, maar ze hebben geen idee wat hier vroeger allemaal gebeurde”, vervolgt Meneely. “Ze hebben nooit rond gehangen bij de leugenbank van een plattelands winkel". Ze hebben nooit de skipjacks gade geslagen bij het vangen van oesters. Haar remedie daarvoor is om liedjes te schrijven over haar eigen Bay-ervaringen en de verhalen vast te leggen die ze in de loop der jaren heeft gehoord - ofwel als een klein meisje dat rond haar vaders jachtwerf hangt, of tijdens haar professionele periode als journalist voor Chesapeake Bay Magazine. Van lokale geesten tot tragische scheepswrakken, haar liedjes brengen enkele van de personages tot leven die smaak en kleur toevoegen aan de geschiedenis van de baai. Onder haar deuntjes is een lied dat het tragische verlies van het leven vertelt wanneer de skipjack Claud W. Somers meer dan dertig jaar geleden in Tanger Sound is gezonken. Prachtig gerestaureerd, verblijft de Claud W. Somers vandaag in het Reedville Fishermen's Museum-dok en neemt passagiers mee voor dagzeilen naar de rivier en terug. Maar eens was dit trotse schip eigendom van Thompson Wallace, die haar uit Deal Island heeft gebaggerd. Janie Meneely's muziek geeft het publiek en glimp van een snel verdwijnende manier van leven en vraagt ze met haar het refrein mee te zingen.

Skipjack: Een sloepzeilboot met verticale zijkanten en een platte v-vorm bodem, voornamelijk gebruikt aan de oostkust van de USA

Jim Mageean

Al jaren lang is Jim Mageean een toonaangevende figuur in de wereld van de maritieme muziek. Als zanger zowel als kenner van de achtergrond van deze muziek.
Vanaf het begin is Jim betrokken geweest bij het Liereliet Festival.
Dit jaar brengt hij o.a. het programma 'Transatlantic Shanties'
Oftewel 'Een geschiedenis van Sea Shanties aan beide kanten van de Atlantische Oceaan'.

Ankie, Nanne & Aart

Stampei om de Eterij


Ankie & Nanne spelen al vele jaren als duo. In binnen- en buitenland treden ze op, niet alleen in Europa maar ook in Amerika, Australië en Azië. In clubs, musea, op maritieme festivals en havenfeesten brengen ze met humor hun verschillende soorten repertoire ten gehore. Op de zondagavond in Workum worden ze bijgestaan door Aart Kuijt met wie ze destijds in Irolt samenspeelden. In de loop der jaren hebben ze vaker als gelegenheids-trio opgetreden.

Zondagavond 21 oktober 2018 presenteren Adeweij & Horant, de 'ZeeMeerMinnestrelen' het programma: 'Stampei om de Eterij' (... aan boord),
een liedjes-programma over de geneugten van voedsel en drank aan boord van schepen.

Adeweij & Horant stellen aan u voor: een bonte stoet van gerenommeerde internationale zangers en zangeressen uit alle windstreken van de aardbol, die vanuit verschillende perspectieven het thema zullen bezingen.
Of het eten aan boord altijd een pretje was? ... het valt te betwijfelen.
Maar het zingen erover kan met een licht gevoel - sterker nog: het kan leiden tot een feest!
m.m.v. 'Hand over Hand', Janie Meneely, Jim Mageean, Onstuimig Schuim, Patrick & Miguel en Ankie, Nanne & Aart.

 

Enkhuizen 3

Enkhuizen 3

“Enkhuizen 3 “ zijn drie vrienden uit Enkhuizen die al vele jaren samen seasongs en shanty’s zingen , Nederlands en Engelstalig repertoire .
De drie vrienden komen oorspronkelijk voort uit div. West Friese shanty koren.
Later werden ze actief in “ Enkhuizen 4+1 “ , daarna in “ Enkhuizen 4 “, voor het zondagmorgen concert zullen ze optreden als “ Enkhuizen 3 “.
( De naam van de groep is simpel aan te passen aan de situatie )
Voor het zondagmorgen concert is er gekozen voor Nederlands repertoire .
Muzikaal begeleidden ze zich met gitaar, concertina en soms met de “bones”