klompjes.jpg

Klompzeilen 2014

 

Een geslaagde Klomkesylwedstrijd

Hoewel tijdens de inschrijving van de deelnemers, het er naar uit zag dat we een natte middag zouden kunnen verwachten, bleek dat zaterdag 11 oktober mee te vallen. Gelukkig ook maar want juist die middag werd de klomkesylwedstrijd om de “Loden Kiel 2014’ georganiseerd. De zeilwedstrijd voor “Vracht”- zeilklompen kende dit jaar slechts een beperkt aantal deelnemers, maar de scheepjes waren weer prachtig uitgerust en het aantal schepen “met vracht” was weer meer als vorig jaar.
De vracht voor deze klompen bestaat uit een eigen gemaakt lied op een al dan niet bekende wijze met een eigen tekst. Het is leuk om te zien dat steeds meer kinderen die mee doen aan deze wedstrijd de moeite nemen om deze vracht te maken, en zo in aanmerking te komen voor de over–all prijs die uit een loden kiel bestaat. Dat is dus een op maat gemaakte kinderkiel van de stof die we kennen als loden. Volgens Wikipedia is dat “een waterdichte, kortharige uit wol vervaardigde stof. Om loden te produceren, worden sterke wollen garens tot een doek geweven. Vervolgens ondergaat deze doek een langdurig proces waarbij de stof krimpt en steeds compacter wordt. Uiteindelijk krijgt het een viltachtige textuur. Vervolgens wordt de stof meermaals geborsteld zodat ze een goede warmte-isolatie, soepelheid, winddichtheid en duurzaamheid verwerft”. Heel geschikt dus om aan boord, als het wat kouder wordt, te dragen.
IMG 8942Na de inschrijving werd zingend, onder muzikale begeleiding van Ankie en Nanne de tocht vanuit de Vermaning naar de Djippe Dolte gemaakt. Daar is vervolgens een drietal spannende wedstrijdrondes afgewerkt, waarbij door elke deelnemer de wedstrijd met het slechtste resultaat mocht worden afgetrokken. Dankzij de door Klaas Folkers (van de platte televisies) ter beschikking gestelde omroepinstallatie, kon er ook commentaar bij deze wedstrijd gegeven worden. En het was spannend ! Want in het begin was er maar een beetje weinig wind waardoor sommige klompen het maar moeilijk vonden om de overkant te bereiken. Vlak voor de wal keerden er een groot aantal om en voeren alweer terug. Die manoeuvre werd soms zelfs spontaan door enkelen een aantal keren herhaald, maar uiteindelijk kwam iedere klomp aan. Dank aan de grotere schepen die door de Dolte wilden en die zo vriendelijk waren om eventjes te wachten !
De tweede en de derde ronde was er een beetje meer wind en hadden sommige schippers hun zeilen ook wat beter getrimd, waardoor enkele klompje als een speer naar de andere kant van het vaarwater stoven. Uiteindelijk finishten allen en werden er daarna in de Vermaning de prijzen uitgereikt.
Hieronder de verschillende winnaars van 2014:
Snelste klomp:
1: Anna en Michiel Goeman
2 Jarno en Joran Foekema
3 Hanna de Lange en Jasmijn Bosma
Mooiste vracht: Hanna de Lange, met een prachtig lied
Publieksprijs voor de mooiste klomp: Hanna de Lange
en dus ook de Loden kiel 2014 voor Hanna de Lange
De geluidsinstallatie van audio- en tv specialist Folkerts zorgde er voor dat dit jaar door iedereen, publiek en deelnemers, alles goed verstaan kom worden. Samen met het weer en alle meewerkende vrijwilligers zorgden die zo voor een geweldige middag.

Het winnende lied op de wijs van "de Wielewaal".

Kom mee en maak je zeilklomp klaar.
dan zeilen wij een wedstrijd met elkaar
En Nanne staat als muziekant
met zijn Ankie op de kant.
Voor de kinderen is dit lied
voor klompjes is dit lied.
over zee klinkt hun Liereliet.

geschreven door : Hanna de Lange en Jasmijn Bosma en Tine.

 

 

Share

Klompzeilen

Klompzeilwedstrijd om 'De Loden Kiel'

Om 'De Loden Kiel' is een regatta voor zeilende klompschepen op het water van De Dolte, achter de Doopsgezinde Kerk. Deze zeilwedstrijd is voor vrachtklompschepen met als inzet de 'Loden Kiel'-trofee. Een loden kiel is zowel een middenzwaard van lood onder een schip, als een kledingstuk van 'loden'; een soort stof dat vaak door zeelui gedragen wordt. Er wordt gevaren met vracht. Net zoals de skutsjes en tjalken van de Strontrace, zijn de klompschepen dus zeilende vrachtschepen. Alleen bestaat de vracht bij de  klompschepen niet uit mest maar uit een vrachtbrief met een zelfbedachte liedtekst erop. De deelnemers worden van harte uitgenodigd om dit lied tijdens het kinderconcert na de wedstrijd, te zingen.

Share

Lees meer: Klompzeilen

Meer artikelen...

  1. Reglement