optocht.jpg

Liereliet

Internationaal Shantyfestival Workum, een fenomenale muziekgeschiedenis
 
Het Internationaal Shantyfestival Workum is al jaren een toonaangevend fenomeen. Gasten en publiek struikelen over elkaar heen om er maar vooral ‘bij’ te kunnen zijn. Al meer dan 20 jaar zindert Workum in oktober onder het geweld van refreinliederen waarin de zee centraal staat, en is scheepstimmerwerf ‘De Hoop’ in Workum het toneel voor creatieve maritieme uitingen.
 
Door Betsie Verberk, 2002
Eind jaren zeventig ontstond er op het gebied van de folkmuziek in Friesland een wildgroei van kleine dorpsfestivalletjes rond het Friestalige lied. Zingen in je moerstaal was nieuw en werd in een mum van tijd populair. Deze kleine festivals waren echter vaak slecht georganiseerd. Als snel werd duidelijk dat het zo niet verder kon gaan. Vanuit dat idee is Tsjoch ontstaan. Een festival dat Friese folkmuzikanten een goed georganiseerd podium bood. Tsjoch sloot in de beginjaren vaak aan bij een ander evenement en in 1979 ontstond zo het idee Tsjoch 3 te combineren met de jaarlijkse Strontrace in Workum.
Share

Lees meer: Liereliet

Shanties

Over het ontstaan en gebruik van shanties
 
‘A good shantyman is worth four hands on the rope’
 
Wist u dat u op de kleuterschool al uw eerste shanty zong? Toch is het zo. 'Daar was laatst een meisje loos' zongen ook de stoere matrozen als ze urenlang rond de kaapstander liepen. En wie brulde tijdens het schoolreisje niet 'What shall we do with the drunken sailor? Ook een echte shanty. Eenvoudige liedjes met een krachtig refrein dat uitnodigt tot meezingen. Tegenwoordig beleven duizenden, voornamelijk mannen, plezier aan het zingen van shanties. Al is de zee vaak ver te zoeken, veel dorpen hebben hun eigen zilte zangersgilde in de vorm van een shantykoor. Een heuse zeeman slaat de schrik ervan om het hart. Een shanty is niets meer dan gereedschap bij het zware werk op zee of in de haven. Zingt het varensvolk een shanty gewoon voor de lol in de kroeg; dan brengt dat ongeluk.
Shanties zijn werkliederen die gezongen werden aan boord van de grote zeilschepen in de periode 1820 tot 1930. De grote zeevarende naties waren, in volgorde van belangrijkheid, Engeland, Amerika, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Nederland. Shanties ontstonden onder invloed van grotere concurrentie, de komst van snellere, grotere en rankere clippers en de opkomst van de stoomschepen. Er moest meer en harder gewerkt worden door minder mensen. Zowel de kwaliteit van het werk als de sfeer aan boord verbeterde als er gezongen werd.
Share

Lees meer: Shanties

Nanne Kalma

De roots van Nanne Kalma
"Bij die refrein liederen vliegt het kippenvel me op en af"
Door Stephan Kraan
Wie ooit het Shantyfestival Workum heeft bezocht of gaat bezoeken, kan niet om hem heen: Nanne Kalma. Als charmante presentator van de concerten, waar hij enthousiast en met humor de artiesten aan het publiek voorstelt. Als schrijver, regisseur, acteur en zanger in de bijna jaarlijkse muziektheateropvoeringen in scheepstimmerwerf De Hoop. Als muzikant in het Liereliet en Kat yn’t Seil. Het festival zou niet kunnen bestaan zonder de talloze vrijwilligers, maar zeker niet zonder Nanne Kalma. Telkens weer weet hij de vele bewonderaars en liefhebbers van zijn muziek te verrassen. Geen wonder dat hij in het jaar 2000 de provinciale cultuurprijs De Friese Anjer kreeg. Nanne Kalma over zijn fascinatie voor folkmuziek, liederencycli en a capellazang.
Share

Lees meer: Nanne Kalma