haven.jpg

Roaring Fifties

Roaring fiftiesVanuit de Kop van Noord-Holland komt Roaring Fifties graag ‘de-dijk-over’ naar Workum! Om met hun liederen te vertellen over de zee en het barre zeemansleven. Het stadje is voor de groep niet onbekend want in 2010 stond ze ook op de kade. In het najaar van 2006 is de groep gevormd door een tiental muziekvrienden. Afgelopen januari startte het jaar met een optreden ter viering van haar 10 jarige jubileum.
Roaring Fifties bestaat uit 19 enthousiaste zangers en zangeressen van het maritieme lied. De leden zijn afkomstig uit Anna Paulowna, Julianadorp, Den Helder, Schagen en zelfs uit Wijde Wormer. Wekelijks repeteren ze hun repertoire, dat voornamelijk bestaat uit Engels en Nederlandstalige nummers.

Oorspronkelijk waren het vooral traditionele songs uit de tijd dat de zeeën bevaren werden met grote zeilschepen. Waar het werk begeleid werd door gezang onder aanvoering van de shantyman. Door de jaren heen kwamen daar steeds meer sea songs bij. Liederen die verhalen over het rauwe leven aan boord, over verre landen en oorden, maar ook over heimwee en verlangen. En natuurlijk over de vrouwen, de liefde en drank.
In die tien jaar heeft de groep heel wat optredens verzorgd en zo een plekje verworven in het shanty- en folkmuziek wereldje. Ze worden uitgenodigd voor festivals in eigen land (o.a. Bie Daip, Rotterdam, Deunen & Deinen, SAIL Den Helder) en zijn inmiddels een vaste gast op het grote maritieme folkfestival in Vegesack (Duitsland).
Bijzondere momenten in het tienjarige bestaan zijn bijvoorbeeld het theaterconcert in 2009 in het Vikingschip (op het voormalige eiland Wieringen), het meedoen aan dvd-opnames en het uitbrengen van de CD in 2015. De eerste keer naar het Maritiem Festival in Vegesack-Bremen (2013) bracht de groep in één weekend wel heel veel bijzondere momenten: zo’n 8 diverse optredens op straat en op podia. Gerda: “op de slotavond stonden we op het ongelooflijk grote podium te zingen voor een enthousiast publiek van ècht hon-der-den mensen! Kip-pen-vel!”
Waar de naam Roaring Fifties vandaan komt wordt door Piet (zanger van het eerste uur) simpel uitgelegd: “Op het Zuidelijk Halfrond (daar onder Zuid Afrika) is een nogal onstuimig zeegebied, dat noemen ze de Roaring Forties. En de gemiddelde leeftijd van de zangers ligt rond de vijftig. (‘nou ja, tijdens de oprichting dan’, zegt Piet lachend) En het verwijst ook nog naar de breedtegraad waar Nederland op ligt. Die naam van dat gebied werd zo dus aangepast in Roaring Fifties”.
De groep wordt begeleidt door diverse zanger-muzikanten op gitaar, banjo, fluit, tin whistle, concertina, trekzak en percussie. En bijna iedere zanger zingt wel een keer de solo, zodat er soms heel wat ‘kapiteins’ op het Roaring-schip zijn en dat al tien jaar lang, maar met veel plezier!