haven.jpg

The Keelers

keelersDe Keelers kwamen in 1986 bijelkaar voor de Newcastle Tall Ships' Race. Eigenlijk was hun eerste optreden voor een opname van de BBC Radio Newcastle voor de opening van de Fenham Studio. Twaalf shanties werden opgenomen in anderhalf uur om te worden gebruikt als achtergrond van de Tall ship zeil dag. Vaak worden ze nog gehoord tijdens een nautisch thema programma.
De groep bestond toen uit Alan, Jim, Peter en de twee Wilson broers Steve en Mike. Het is een publiek geheim dat de liedjes 5 minuten van te voren even werd doorgenomen.

Begin jaren
De groep ging hoofdzakelijk door als shanty groep naar belangrijke maritieme festivals in Engeland en verschillende festivals in Europa, met name Nederland, Friesland, Frankrijk, Duitsland en Polen.
In deze periode groeide de groep uit naar 7 met Danny McLeod en George Unthank.
We speelden een belangrijke rol in de tweede Tall Ships' Race in Newcastle in 1993, waar we een
Competitie samenstelden voor de bemanning van de schepen en niet minder dan 40 scholen bezochten in Newcastle als onderdeel van het Folk project.
Dit resulteerde in een grootschalig massa optreden door de kinderen tijdens deze week

Vandaag de dag zijn we terug naar een harde kern van vier, en terwijl we nog steeds shanties en zeeliederen zingen, zijn we wel een enigsinds verdeeld. Het laatste album, North Sea Ground, heeft een aantal nummers, speciaal van de mijnen van de noord-oost kust.
Het is aan Alan te danken dat deze soms saaie teksten op een goede melodie zijn gezet.
www.keelers.net